Παραδοσιακά γλυκά με ιστορία

Παραδοσιακά γλυκά με ιστορία

Τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Άνδρου

Τα γλυκά είναι πηγή απόλαυσης και ευχαρίστησης, ενώ συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο τις χαρές μας, τις ομορφότερες παιδικές μας αναμνήσεις και τις ωραιότερες στιγμές μας, ως ενήλικες. Μπορούν να ελαφρύνουν τον πόνο και να αναδείξουν την φιλόξενη καρδιά μας. Τα παραδοσιακά γλυκά έχουν μπει σε κάθε ελληνικό σπίτι και προσφέρονται ως κεράσματα στους καλεσμένους εδώ και χιλιάδες χρόνια, λίγοι όμως ξέρουν την ιστορία του κάθε γλυκού. Η Άνδρος είναι αρκετά γνωστή για τα γλυκά της, αξιοποιώντας τις πρώτες ύλες και τα πιο αγνά υλικά της στο έπακρο, δημιουργώντας υπέροχα γλυκίσματα για τους επισκέπτες του νησιού και όχι μόνο.

Το γλυκό του κουταλιού

Το γλυκό του κουταλιού δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος συντήρησης, της περισσευούμενης σοδιάς της Ελλάδος πριν από αιώνες. Αντικαθιστώντας τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά που άπλωναν στον ήλιο, με το βράσιμο και ειδική συντήρηση μέσα σε σιρόπι. Μια διαδικασία που από ανάγκη έγινε μια απολαυστική συνήθεια. Για τον ίδιο λόγο υπάρχουν μαρμελάδες, λικέρ και άλλα πολλά παραδοσιακά καλούδια. Στην Άνδρο, φημίζονται ιδιαίτερα τα γλυκά του κουταλιού φτιαγμένα από εξαιρετικά προϊόντα, όπως το μοναδικό γλυκό του κουταλιού από άνθη λεμονιάς «ο ευωδιαστός λεμονανθός», το καρυδάκι καθώς έχει μεγάλη αφθονία το νησί από καρυδιές, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε το τυλιχτό νεραντζάκι, το τριαντάφυλλο «ροδοζάχαρη» και το λαχταριστό βύσσινο.

Το παστέλι

Το παστέλι, είναι μια μπάρα ενέργειας των αρχαιοτάτων χρόνων για θεούς και ημίθεους. Ένα δημιούργημα από σουσάμι και μέλι, πλούσιο σε  φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο. Το μέλι και το σουσάμι είναι δύο φυσικά συστατικά με θρεπτική αξία, που σύμφωνα με τον Όμηρο και τον Ηρόδοτο, έδινε δύναμη και τόνωνε τους ήρωες στους πολέμους. Η μορφή του παστελιού διαφέρει σε κάθε νησί, είτε μελάτο ή τραγανό, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, ενώ προσφέρετε στην αγορά σε άπειρους συνδυασμούς, με ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια κ.α.) και φρούτα. Στην Άνδρο, το παστέλι είναι πολύ δημοφιλές πρωτοχρονιάτικο γλυκό και φτιάχνεται με σιρόπι μελιού και ζάχαρης, καρύδια, παξιμάδι εφτάζυμο ή φρυγανιά και μπόλικο σουσάμι που πασπαλίζεται στο τέλος για να κολλήσει στο μείγμα και σερβίρεται πάνω σε φύλλα λεμονιάς ή νεραντζιάς.

Τα αμυγδαλωτά

Ευωδιαστά, γεμάτα αμύγδαλο και στολισμένα με ζάχαρη άχνη, τα αμυγδαλωτά θεωρούνται ένα παραδοσιακό νυφιάτικο γλυκό, με τη ζάχαρη άχνη να συμβολίζει την αγνότητα και την ευτυχία της ημέρας. Πάντα συνόδευε τις χαρές, τους γάμους, τις βαφτίσεις, τους αρραβώνες και τις γιορτές. Προσφέρετε σε διάφορα σχέδια, όπως αχλάδι, μισοφέγγαρο, μπαλάκια, οβάλ και περίτεχνα λουλουδάκια. Η Άνδρος έχει μεγάλη ποικιλία από γλυκά που έχουνε βάση το αμύγδαλο. Τα αμυγδαλωτά της Άνδρου είναι από τα καλύτερα και τα πιο διάσημα. Περιέχουν ασπράδια αβγών και αρωματίζονται με ανθόνερο, ενώ κάποια άλλα έχουν επίσης μερικά πικραμύγδαλα ή εσάνς πικραμυγδάλου.

Φορτώνει…