Βολάκι Άνδρου παραδοσιακά τυριά

About the author : Lithodomi

Το τυρί Βολάκι Άνδρου, είναι το σήμα κατατεθέν του αρχοντικού νησιού, ένα τυρί με μεγάλη παράδοση. Το όνομά του προέρχεται από το σχήμα του, καθός το Βολάκι Άνδρου πλάθεται με τέτοιο τρόπο ώστε να παίρνει το σχήμα ενός βόλου. Συνήθως παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Όταν είναι φρέσκο, χρησιμοποιείται σαν φέτα, ενώ όταν είναι αποξηραμένο, η γεύση του θυμίζει πικάντικη παρμεζάνα. Μόνο λίγα γαλακτοκομεία παράγουν αυτό το ιδιαίτερο τυρί και η Άνδρος έχει παράδοση χρόνων στην παρασκευή του.

Βολάκι Άνδρου – Ένα μοναδικό τυρί

Όπως αναφέραμε το Βολάκι Άνδρου είναι ένα τυρί με μακρά παράδοση στο νησί, όπως και στην γειτονική Τήνο. Στην Άνδρο μάλιστα, είναι τόσο αγαπημένο, όπου οι κάτοικοι το συνοδεύουν μαζί με τα πάντα. Χαρακτηριστικά οι Άνδριώτες λένε ότι τρώνε Βολάκι ακόμα και με τον καφέ.

Το βολάκι Άνδρου μπορεί κάποιος να το βρει σε δύο μορφές:

Μαλακό Βολάκι Άνδρου: Ένα πολύ ελαφρύ τυρί, σαν ανθότυρο, που ταιριάζει εξαιρετικά με το πρωινό, με τα φρούτα και το μέλι. Είναι επίσης πολύ καλό και σε τυρόπιτες.

Σκληρό βολάκι: Το βολάκι καθώς παλαιώνει, αποκτά κίτρινη απόχρωση και μια πιο πικάντικη γεύση. Είναι πολύ καλό για μεζές μαζί με το τσίπουρο και ιδανικό τριμμένο πάνω σε ζυμαρικά.

Βολάκι Άνδρου παραδοσιακά τυριά

Ποια η παρασκευή του;

Το γάλα που χρησιμοποιείται προέρχεται συνήθως από αγελάδες της Άνδρου και πήζει με τη βοήθεια της πυτιάς. Το τυρόπηγμα μένει για οξίνιση περίπου για μια μέρα. Ύστερα από αυτή την φάση το τυρί αλατίζεται και στραγγίζεται σχολαστικά σε ειδικές τσάντες. Τότε το τυρί είναι έτοιμο, αν θέλουμε να φτιάξουμε μαλακό ή μαλαχτό βολάκι. Αν όχι, τότε ακολουθεί πίεση σε πιεστήριο και να στεγνώσει ακόμα καλύτερα το τυρί. Ύστερα τα βολάκια κρεμιούνται στον αέρα και ο χρόνος που θα παραμείνουν στον αέρα θα καθορίσει και τι ακριβώς γεύση θα έχουν και πόσο πικάντικα θα είναι.

Ανάλογα λοιπόν την ωρίμανση του τυριού διαμορφώνεται και η τελική του γεύση. Όσο μεγαλύτερη η ωρίμανση, τόσο πιο πικάντικος ο χαρακτήρας και πιο αλμυρή η γεύση. Τέλος το Βολάκι Άνδρου είναι διαθέσιμο όλον τον χρόνο, καθώς παράγεται από αγελαδινό γάλα.