About the author : Lithodomi
Η παραλία «Της Γριάς το Πήδημα» στην Άνδρο είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού και ολόκληρης της Ελλάδας και βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού κοντά στο Κόρθι. Τα υπέροχα κρυστάλλινα νερά αντανακλούν το χρυσαφένιο φως του ήλιου σαν καθρέφτης. Τα χρώματα που αναλάσσονται πάνω στα κύμματα «χορεύουν» σε απόλυτη αρμονία, καλώντας τους επισκέπτες να βουτήξουν στο νερό για να δροσιστούν.
Η παραλία «Της Γριάς το Πήδημα» στην Άνδρο όμως, δεν είναι γνωστή μόνο για τα υπέροχα νερά της. Ο βράχος ύψους 15 μέτρων που είναι βυθισμένος στην άμμο, της χάρισε το όνομα και την δημοφιλία της. Ο τρόπος που η θάλασσσα και ο δυνατός άνεμος σκάλισαν αυτόν τον βράχο, του χάρισαν μια μοναδική εμφάνιση που τον κάνει μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Από μακριά, αυτός ο πελώριος βράχος μοιάζει με μια καμπουριασμένη γριούλα, που αποτέλεσε έμπνευση για την δημιουρογία τριών πολύ ενδιαφέρντων μύθων πίσω από την ονομασία της.
Η παραλία «Της Γριάς το Πήδημα» στην Άνδρο – Οι τρεις μύθοι
Υπάρχουν πολλές ιστορίες πίσω από το ιδιαίτερο αυτό όνομα και τρεις από αυτές φαίνεται να ξεχωρίζουν. Φυσικά και οι τρεις ιστορίες έχουν να κάνουν με τον εμβληματικό αυτό βράχο που θυμίζει ηλικιωμένη γυναίκα.
Η πρώτη ιστορία αναφέρεται σε μια γυναίκα που έχασε τον άντρα της για τρίτη φορά στη ζωή της. Όταν έχασε τον τρίτο της σύζυγο, δεν άντεξε και εξαιτίας της στενοχώριας της αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Ανέβηκε λοιπόν σε έναν ψηλό βράχο και πήδηξε. Τη στιγμή που η γυναίκα ακούμπησε το έδαφος πέτρωσε και έτσι δημουργήθηκε ο πελώριος αυτός βράχος.
Στη δεύτερη εκδοχή του μύθου, το σημείο στο οποίο η γυναίκα αυτοκτονεί πηδώντας από τον ψηλό γκρεμό δεν έχει αλλάξει. Η διαφορά είναι όμως ότι πηδάει από τον βράχο στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τους Τούρκους. Όταν συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτούς, προτιμά να αυτοκτονήσει.
Η τρίτη και πιο δημοφιλής εκδοχή του μύθου είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός των δύο προηγούμενων όσον αφορά την επαναστατική περίοδο της Ελλάδας και την έντονη θλίψη της γυναίκας. Οι Τούρκοι λοιπον έψαχναν τρόπο να εισβάλλουν στο κάστρο της Φανερωμένης. Έστειλαν λοιπόν την ηλικιωμένη γυναίκα με την έγκυο κόρη της για να εξαπατήσουν τους κατοίκους. Η γριά κατάφερε να μπει στο κάστρο, καθώς οι κάτοικοι τη λυπήθηκαν. Την νύχτα άνοιξε τις πύλες της πόλης και άφησε τους Τούρκους να μποθν. Μετά την εφιαλτική αιματοχυσία που ακολούθησε, η ηλικιωμένη γυναίκα δεν άντεξε και γεμάτη τύψεις πήδηξε από τον απότομο γκρεμό.