Κεφίρ ιδιότητες

About the author : Lithodomi

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα με παρενέργειες και πολλές ιδιότητες, που έχει υποστεί ζύμωση και ειδικούς κόκκους. Υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κεφίρ, αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες.  Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη «keyif», ευχαρίστηση δηλαδή.

Μερικοί άνθρωποι αποδίδουν τα οφέλη του, στην υψηλή περιεκτικότητά του σε προβιοτικά. Έχει πικάντικη γεύση και υφή παρόμοια με το πόσιμο γιαούρτι. Λόγω της διαδικασίας ζύμωσης, μπορεί να έχει και ελαφρώς ανθρακούχα γεύση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρόβια παράγουν αέρια καθώς αφομοιώνουν τα σάκχαρα στο γάλα. Υπάρχουν πολλά είδη κεφίρ, αλλά τα πιο συνηθισμένα παράγοντα από αγελαδινό ή πρόβιο γάλα.

Κεφίρ – Παρενέργειες

Το κεφίρ φαίνεται να είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση, αρκεί να παράγεται και να αποθηκεύεται με ασφάλεια.  Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη συνήθως μπορούν να το καταναλώσουν σε μικρές ποσότητες χωρίς συμπτώματα, ωστόσο θα πρέπει να είναι προσεκτικά. Άτομα με αλλεργία στο γάλα θα πρέπει να το αποφεύγουν εκτός εάν δεν έχει παραχθεί με γαλακτομικά προϊόντα.  Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να προσέχουν να καταναλώνουν ποικιλίες χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Διατροφική αξία

Η θρεπτική αξία του κεφίρ και των προβιοτικών που περιέχει ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τα συστατικά και την τεχνική της ζύμωσης. Το παραδοσιακό κεφίρ γάλακτος αποτελείται από περίπου:

90% νερό
6% φυσικά σάκχαρα
3,5% λιπαρά
3% πρωτεΐνη

Περιέχει επίσης μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, όπως:

βιταμίνες Β, C, A, Κ
μαγνήσιο
ασβέστιο
κάλιο

Κεφίρ – Οφέλη

Φαίνεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό και στην γενικότερη υγεία τα οποία περιλαμβάνουν:

Έλεγχος σακχάρου στο αίμα
Έρευνες έχουν δείξει ότι το κεφίρ έχει μια σειρά από οφέλη σε άτομα με διαβήτη και παχυσαρκία. Όσοι το καταναλώνουν καθημερινά παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από όσους δεν το έχουν προσθέσει στην διατροφή τους.

Μείωση της χοληστερόλης

Τα προβιοτικά στο κεφίρ παίζουν ρόλο στο πόση χοληστερόλη απορροφά το σώμα από τα τρόφιμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα παράγει, επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη.

Πεπτική υγεία
Στο έντερο ζουν πολλά είδη μικροοργανισμών. Μερικά από αυτά τα είδη προσφέρουν ευεργετικά οφέλη στο σώμα, ενώ άλλα μποροεί να είναι επιβλαβή. Επιπλέον, το κεφίρ προσφέρει στον οργανισμό τα ευεγερτικά προβιοτικά που ζουν στο έντερο, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Σκοτώνοντας παθογόνα
Τα παθογόνα είναι επιβλαβείς μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις. Έρευνα του 2013 υποστηρίζει ότι σε εργαστηριακές μελέτες, τα ευεγερτηικά βακτήρια στο κεφίρ σκότωσαν επιβλαβή βακτήρια όπως Escherichia coli, Salmonella και ο Staphylococcus aureus. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο στην πρόληψη λοιμώξεων, όπως γαστρεντερίτιδα ή κολπικές λοιμώξεις.