προϊόντα της Άνδρου φέτα

About the author : admin

Τα προϊόντα της Άνδρου θεωρούνται από τα καλύτερα των Κυκλάδων τόσο σε ποιότητα, όσο και σε γεύση. Η Άνδρος διαθέτει αρκετούς αγρότοπους και φάρμες. Τα προϊόντα που καλλιεργούνται, είναι χωρίς χημικά και ορμόνες, με αποτέλεσμα το νησί να προσφέρει εκλεκτές πρώτες ύλες. Τα περισσότερα ψάρια, ψαρεύονται κατευθείαν από την θάλασσα του Αιγαίου, όπου και μαγειρεύονται φρέσκα. Τα εδέσματα όπως η φρουταλιά, οι κολοκυθοκεφτέδες και πολλά άλλα αρωματίζονται πάντα με βότανα του νησιού. Υπάρχει επίσης εξαιρετική φήμη για τα διαλεχτά τοπικά προϊόντα της Άνδρου, όπως η ξακουστή κάππαρη, τα καπνιστά λουκάνικά και τα εξαιρετικά τυριά.

Προϊόντα της Άνδρου – Πρώτη ποιότητα και γεύση

Τα τυριά της Άνδρου είναι φτιαγμένα από ντόπιο κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα, με Ανδριώτικη παράδοση και μεγάλη ιστορία. Επίσης αξίζει να δοκιμάσετε την πετρωτή ή την αρμεξιά, που έχει πάρει το όνομά της από τις πέτρες που χρησιμοποιούνταν για να στραγγίξουν τα υγρά της. Ακόμα, το μαλαχτό, μια παραλλαγή της πετρωτής, όπου το τυρί ζυμώνετε επιπλέον με λίγο αλάτι αξίζει σίγουρα μια δοκιμή. Τέλος η κοπανιστή, το κεφαλάκι, το χλωροτύρι ή το χλωρό, το βολάκι και ο μανούσος είναι προϊόντα της Άνδρου που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό. Είναι γεγονός πως με φρέσκες πρώτες ύλες έχουμε καλύτερη γεύση στο φαγητό και δημιουργούμε υψηλότερης ποιότητας εδέσματα.

Τα φρέσκα προϊόντα της Άνδρου έχουν το χαρακτηριστικό να κρατούν όλες τις βιταμίνες τους και τα θρεπτικά τους στοιχεία, σε σχέση με τα κατεψυγμένα. Τα οφέλη που μπορούμε να κερδίσουμε, μέσα από την υγιεινή, πόσο μάλλον την μεσογειακή διατροφή, είναι πολλά και πολύτιμα. Για αυτό, πρέπει να χρησιμοποιούμαι λαχανικά της εποχής και φρούτα, κομμένα την ίδια μέρα για να μην χάσουν τις διατροφική τους αξία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε τον τρόπο της καλλιέργειάς τους, μέχρι την στιγμή της συγκομιδής τους. Τέλος, φροντίδα των πρώτων υλών έχει εξαιρετική σημασία.

Η Λιθοδομή και οι πρώτες ύλες

Στο μενού μας στη Λιθοδομή, φροντίζουμε τα οπωροκηπευτικά να είναι από τοπικούς παράγωγους. Επιπλέον,για τα τυριά συνεργαζόμαστε με τα τυροκομεία του Ασούτη και της Σταυρούλας Λούβαρη. Επίσης, τα κρέατα μας είναι από το κρεοπωλείο του Κωνσταντίνου Πανταζή. Στην Ελλάδα και την Άνδρο ακολουθούμε την μεσογειακή κουζίνα. Είναι πασίγνωστη για την υψηλή διατροφική της αξία και τις μοναδικές της γεύσεις. Γεύσεις που την τοποθετούν στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο.