About the author : admin
Το σκόρδο είναι γεμάτο οφέλη και ιδιότητες, βοηθώντας σημαντικά την υγεία και τον οργανισμό. Αν και “διώχνει” τους ανθρώπους από κοντά μας, έχει την ιδιότητα να κρατά μακριά και πολλές παθήσεις. Το σκόρδο είναι ένα πολυετές φυτό. Ο βολβός του αποτελείται από πολλές σκελίδες. Τα φύλλα του είναι σκληρά και επίπεδα, μέχρι 1 εκατοστό πλάτος και 15 εκατοστά μήκος.
Κομμένο, παράγει ένα αιθέριο έλαιο με έντονη μυρωδιά. Έχει αντιβιοτική δράση και είναι ευεργετικό για το γαστρεντερικό σύστημα.
Το έλαιο του σκόρδου μεταφέρεται σ’ όλο το ανθρώπινο σώμα και εκκρίνεται από τους πνεύμονες και το δέρμα. Αυτός είναι και ο λόγος που μυρίζουμε τόσο έντονα όταν το καταναλώνουμε. Γνωστό για την έντονη μυρωδιά του, που σε κάποιους είναι αποκρουστική, το σκόρδο προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Σκόρδο – Οφέλη και ιδιότητες
1. Νικά την τριχόπτωση
Αν μετράτε με απόγνωση της τρίχες που αποχαιρετούν το κεφάλι σας όλο και συχνότερα, το σκόρδο μπορεί να είναι η λύση που αναζητούσατε. Τα υψηλά επίπεδα αλλισίνης, μίας ένωσης του θείου, που βρίσκονται συγκεντρωμένα στον βολβό του, παίζουν ρόλο στη θεραπεία της τριχόπτωσης. Πλην της κατανάλωσης του βολβού, κάποιοι προτείνουν μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με λάδι εμπλουτισμένο με σκόρδο, ως μέθοδο αντιμετώπισης της απώλειας μαλλιών.
2. Αντιμετωπίζει τα σπυράκια
Μπορεί να μην είναι από τα κύρια συστατικά που θα διαβάσετε στο πίσω μέρος της φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της ακμής. Το σκόρδο, ωστόσο, είναι μια φυσική λύση που μπορεί να σε βοηθήσει να ξεφορτωθείτε τα αντιαισθητικά σημάδια από το πρόσωπό σας. Το σχετικό «γιατροσόφι» λέει πως όταν το επόμενο ενοχλητικό σπυράκι κάνει την εμφάνισή του, αρκεί να τρίψετε πάνω του μία κομμένη σκελίδα σκόρδου. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει σκοτώνουν τα βακτήρια και το καθιστούν μία αποτελεσματική τοπική θεραπεία.
3. Καταπολεμά το κρυολόγημα
Αν ένα κρυολόγημα σας επισκεφθεί, υπάρχει λύση: Μουλιάστε ψιλοκομμένο ή αλεσμένο σκόρδο σε βραστό νερό για αρκετά λεπτά και στη συνέχεια, σουρώστε και πιείτε το σπιτικό τσάι σκόρδου που μόλις ετοίμασατε! Αναλόγως γούστου, μπορείτε να προσθέσετε μέλι ή πιπερόριζα.
4. Αφαιρεί τις επίμονες σκλήθρες
Το καλοκαίρι, που περπατάμε περισσότερο ξυπόλητοι στις παραλίες και ένα λάθος βήμα μπορεί να είναι αρκετό για μία δυσάρεστη «συνάντηση» με σκλήθρα στο πόδι. Αν και κάποιες φορές αφαιρείται σχετικά εύκολα με ένα τσιμπιδάκι, τι γίνεται όταν δεν βγαίνει με τίποτα; Σύμφωνα με την παράδοση, αν τοποθετήσετε ένα κομμάτι σκόρδου πάνω από την επίμονη σκλήθρα και το καλύψετε με επίδεσμο ή κολλητική ταινία, όταν το αφαιρέσετε, λίγες ώρες αργότερα, θα την τραβήξει μαζί του. Οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του σκόρδου εμποδίζουν, ακόμη, την μόλυνση της περιοχής.
5. Ανακουφίζει από το «πόδι του αθλητή»
Όχι, δεν εννοούμε το καλά γυμνασμένο πόδι, αλλά τη μυκητίαση των ποδιών που έχει γίνει γνωστή με αυτό τον όρο, επειδή πλήττει περισσότερο τους αθλητές. Ο καθένας όμως μπορεί να υποφέρει από αυτήν τη μόλυνση, που προκαλεί έντονη φαγούρα, φουσκάλες και ξεφλούδισμα. Το σκόρδο έχει, εκτός των άλλων και αντιμυκητιασική δράση και ίσως μπορεί να ανακουφίσει τα μολυσμένα πόδια, αν τα βυθίσετε σε ζεστό νερό με θρυμματισμένο σκόρδο και τα αφήσετε να μουλιάσουν.
6. Κρατά μακριά τα κουνούπια
Στα πλαίσια μελέτης στην Ινδία, διαπιστώθηκε ότι τα κουνούπια δεν πλησίαζαν όσους αλείφονταν με ένα παρασκεύασμα με σκόρδο, το οποίο μάλλον κρατά μακριά τόσο τους ανθρώπους όσο και τα αιμοδιψή έντομα. Φτιάξτε, λοιπόν, ένα φυσικό απωθητικό διάλυμα με έλαιο σκόρδου, βαζελίνη και κερί μέλισσας ή απλά κρεμάστε σκελίδες σκόρδου στο χώρο σας, για να γλιτώσετε.
7. Απαλλάσσει από τον έρπητα
Οι έρπητες, συνήθως, επιλέγουν να κάνουν την εμφάνισή τους τις πιο ακατάλληλες στιγμές, όπως πριν από ένα σημαντικό ραντεβού. Αν δεν έχετε κοντά σας μια ειδική κρέμα, μπορείτε και πάλι να στραφείτε στο σκόρδο. Κόψτε μια σκελίδα στη μέση και τοποθετήστε την κατευθείαν στον έρπητα, για 10 λεπτά. Αν και η οξύτητα του σκόρδου μπορεί να σε τσούξει αρχικά, τα φυσικά αντιφλεγμονώδη που περιέχει μπορεί να μειώσουν τον πόνο και το πρήξιμο.
9. Ανεβάζει τη λίμπιντο
Το σκόρδο χρησιμοποιούνταν ως αφροδισιακό από πολλούς αρχαίους λαούς. Η διεγερτική του ιδιότητα αναγράφεται σε αρχαία Ινδικά κείμενα, ενώ στην εβραϊκή συλλογή νόμων Ταλμούδ προτείνεται στους άνδρες να το τρώνε πριν να κάνουν έρωτα με τις γυναίκες τους. Ακόμα και ο Αριστοτέλης έκανε σχετικές αναφορές. Γιατί; Το σκόρδο βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και έτσι, μπορεί να υποκινήσει έντονη σεξουαλική επιθυμία.
10. Ελέγχει το βάρος σου
Το σκόρδο μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια να χάσετε εκείνα τα επίμονα κιλά που δεν λένε να φύγουν με τίποτα. Μελέτη στην Κορέα έδειξε ότι όταν η δίαιτα ποντικιών εμπλουτίστηκε με σκόρδο, μειώθηκαν τα αποθέματα λίπους αλλά και το συνολικό βάρος τους.
11. Προλαμβάνει τον καρκίνο
Η κατανάλωση ωμού σκόρδου δύο φορές την εβδομάδα μειώνει σχεδόν στο μισό (κατά 44%) τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, όπως υποστηρίζει μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών της Επαρχίας Γιάνγκσου, στην Κίνα. Μάλιστα, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 30% ακόμα και στους καπνιστές, εφόσον καταναλώνουν τακτικά σκόρδο. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες μελέτες, όσοι καταναλώνουν πάνω από 6 σκελίδες σκόρδο την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν 30% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου.
12. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Στο πλαίσιο παλαιότερης έρευνας, Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν καθημερινά συμπλήρωμα σκόρδου υπέφεραν σπανιότερα από κρυολογήματα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η προστατευτική δράση του σκόρδου εναντίον του κρυολογήματος οφείλεται στην αλλισίνη. Μπορεί να συμβάλει στη θωράκιση του οργανισμού σας, φροντίζοντας να προσθέσετε σκόρδο στις καθημερινές σας συνταγές.
Γενικότερα, το σκόρδο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικές ουσίες. Θεωρείται αποχρεμπτικό και αντιπυρετικό, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωση, των ρευματικών πόνων, της αρτηριοσκλήρωσης, της φαρυγγίτιδας, της λαρυγγίτιδας και του άσθματος. Τέλος, πιστεύεται ότι συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Χρήσιμα tips:
- Αν δεν αντέχετε τη δυσάρεστη μυρωδιά του, μπορείτε να καταναλώσετε το σκόρδο καλά κομμένο ή τριμμένο σε ένα ποτήρι γάλα.
- Τα φαγητά μπορούν να γίνουν εξίσου νόστιμα αν αντί για αλάτι, χρησιμοποιείτε σκόρδο. Το σκόρδο μπορεί να βελτιώσει τη γεύση των τροφών χωρίς να επιβαρύνει την υγεία.
- Συνθλίψτε τον φρέσκο βολβό του και αφήστε τον σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά, πριν τον μαγειρέψετε. Έτσι, διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά.