αβγά διατροφική αξία

About the author : admin

Τα αβγά έχουν σημαντική διατροφική αξία και αποτελούν συνηθισμένο μέρος διατροφής πολλών ανθρώπων. Προσφέρουν πολλές θρεπτικές ουσίες, μέταλλα και πρωτεΐνες, ουσίες που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράξει από μόνος του. Επιπλέον τα αβγά περιέχουν λίγες θερμίδες. Είναι τροφή απαραίτητη για ανθρώπους με ειδικές διατροφικές ανάγκες, όπως οι έφηβοι, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή με λίγες θερμίδες. 

Αβγά – Διατροφική αξία

Τα αβγά έχουν σημαντική διατροφική αξία που περιλαμβάνει:

  • Βιταμίνες Α, Β5, Β12, Β2
  • Βιταμίνες B6, D, E και K
  • Σελήνιο ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τον καρκίνο
  • Φώσφορο που βοηθά στην υγεία των οστών και των δοντιών
  • Ασβέστιο που βοηθά τα οστά να παραμείνουν ισχυρά
  • Ψευδάργυρο που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Φυλλικό οξύ
  • Πρωτεΐνη

Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουν οι έγκυες γυναίκες αβγά επειδή, χάρη στη χολίνη που περιέχουν τα αβγά, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού κατά την εγκυμοσύνη. Για τους ηλικιωμένους τα αβγά προλαμβάνουν τη μείωση της όρασης, η οποία τείνει να εμφανίζεται με την ηλικία, καθώς και την απώλεια μυϊκής μάζας και τον καταρράκτη.  Η προσθήκη ενός αβγού στη διατροφή σας δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό σας. Ωστόσο θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η διατροφική αξία που έχουν τα αβγά εξαρτάται από τον τρόπο που τα μαγειρεύουμε. Για παράδειγμα, ποια επιλογή θεωρείτε καλύτερη, το βραστό αβγό ή το τηγανητό; Προφανώς το πρώτο. Μη διστάζετε να προσθέσετε ένα γευστικό αβγό στο καθημερινό πρωινό σας!

Αβγά – Χαρακτηριστικά και ερωτήσεις

Το χρώμα των αβγών

Το χρώμα των αβγών εξαρτάται από την κότα που τα γεννάει, δηλαδή αν η κότα έχει καφέ χρώμα, τα αβγά της θα έχουν το ίδιο χρώμα, ενώ μια άσπρη κότα θα γεννήσει αβγά με άσπρο τσόφλι, το χρώμα των αβγών είναι δηλαδή απλώς θέμα γενετικής.

Πώς να καταλάβετε αν ένα αβγό είναι φρέσκο

Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν μερικοί άνθρωποι, είναι πραγματικά εύκολο το πως να καταλάβετε αν ένα αβγό είναι φρέσκο ή όχι. Απλώς πρέπει να το βυθίσετε σε νερό και να βεβαιωθείτε ότι δεν επιπλέει.

Ένας υγιεινός τρόπος να μαγειρέψετε τα αβγά

Όταν τηγανίζετε αβγά, τους προσθέτετε πολύ λίπος, γεγονός που μεταβάλλει τις φυσικές τους ιδιότητες καθώς και εκείνες του λαδιού ή του βουτύρου. Για το λόγο αυτό ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψετε τα αβγά είναι να τα βράσετε για δέκα λεπτά περίπου. Αυτό αφήνει ανέπαφες τις αρχικές ιδιότητες του αβγού.

Ο κρόκος

Όποιος έχει φάει ποτέ αβγά, έχει καταλάβει ότι ορισμένοι κρόκοι έχουν εντονότερο χρώμα από ότι άλλοι. Το χρώμα αυτό είναι αποτέλεσμα της διατροφής της κότας, αλλά εξαρτάται επίσης και από το αν η κότα έχει μεγαλώσει σε κοτέτσι, στην ύπαιθρο ή σε κλουβί.

Παραγωγή και κατανάλωση αβγών

Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια αβγά. Κατά μέσο όρο, ένα άτομο καταναλώνει περίπου 173 αβγά το χρόνο και, αν και μοιάζει απίστευτο, περίπου το 40% των αβγών που παράγονται παγκοσμίως καταναλώνονται στην Κίνα.

Πόσα αβγά γεννάει μια κότα;

Οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται πόσα αβγά γεννάει μια κότα. Λοιπόν, ορίστε η απάντηση: κατά μέσο όρο, οι κότες γεννούν 250 ώς 270 αβγά το χρόνο, αν και σε μερικές ειδικές περιπτώσεις μπορούν να γεννήσουν μέχρι και 300 αβγά το χρόνο.

Το μέγεθος των αβγών

Συχνά είναι δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί μερικά αβγά είναι μεγάλα και μερικά μικρά. Για να το θέσουμε απλά, αυτό εξαρτάται από την ηλικία της κότας: οι μεγαλύτερες κότες τείνουν να γεννούν μεγαλύτερα αβγά.

Πόσο καιρό διατηρούνται τα αβγά;

Το πόσο καιρό διατηρούνται τα αβγά είναι κάτι που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Μπορείτε να φάτε τα αβγά σας όποτε θέλετε, εφόσον τα έχετε για 3-5 εβδομάδες. Μετά το διάστημα αυτό καλύτερα να τα πετάξετε.

Μπορούμε να πλύνουμε τα αβγά;

Δεν συνιστούμε να πλένετε τα αβγά, επειδή αυτό μπορεί να βλάψει το τσόφλι, το οποίο λειτουργεί ως φράγμα στους μικροοργανισμούς, που μπορούν να βλάψουν το αβγό και να σας κάνουν να αρρωστήσετε. Αν χρειαστεί να τα πλύνετε, δεν πειράζει, αλλά βεβαιωθείτε ότι περιμένετε μία ώρα πριν τα μαγειρέψετε, προκειμένου να αποφύγετε πιθανή επιμόλυνση.

Μπορούμε να φάμε τα αβγά αν είναι ραγισμένα;

Αυτό δεν συνιστάται, επειδή τα ραγίσματα επιτρέπουν στους μικροοργανισμούς να μπουν στο αβγό, κάνοντάς σας να αρρωστήσετε. Μερικές φορές το αβγό έχει ένα τόσο μικρό ράγισμα που δεν συνειδητοποιούμε καν την ύπαρξή του. Θα πρέπει λοιπόν να είστε πολύ προσεκτικοί όταν μαγειρεύετε τα αβγά ώστε να μην έχετε προβλήματα ύστερα.

Τα αβγά έχουν σημαντική διατροφική αξία και μπορείτε να κερδίσετε σημαντικά οφέλη αν τα προσθέσετε στις τροφές που καταναλώνετε καθημερινά.