About the author : Lithodomi
Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που τα υπέροχα μελομακάρονα γίνονται πρωταγωνιστές σε όλα τα Ελληνικά σπίτια και ζαχαροπλαστεία. Στην Άνδρο όμως τα μελομακάρονα λέγονται Φοινίκια, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενδεχομένως λόγω της σημαντικής συμβολής της Μικρασιάτικης κουζίνας στον ελλαδικό χώρο. Τα Φοινίκια στα παλαιότερα χρόνια είχαν κάποιες διαφορές από τα σημερινά μελομακάρονα. Παραδοσιακά, με τη στάχτη οι νοικοκυρές έφτιαχναν την αλισίβα, αφού την σουρώνανε με νερό. Με τα χρόνια την θέση της στάχτης πήρε ο χυμός από πορτοκάλι. Τέλος, το μέλωμα γινόταν μέσα στην κατσαρόλα και ενώ έβραζε το σιρόπι σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά.
Τα φοινίκια της Άνδρου είναι ένα πραγματικά πολύ ξεχωριστό γλυκό, που ενώ μοιάζει πολύ με κλασσικά μελομακάρονα έχει μια μοναδική γεύση που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη. Φέτος τα Χριστούγεννα δοκιμάστε λοιπόν την παρακάτω συνταγή και γεμίστε το σπίτι σας με υπέροχα αρώματα Ελλάδας και Χριστουγέννων.
Φοινίκια της Άνδρου – Συνταγή
Για να δούμε όμως πως φτιάχνονται τα Φοινίκια της Άνδρου.
Για αρχή θα χρειαστείτε:
- 1 Λίτρο λάδι
- 320 γραμμάρια ζάχαρη
- 8 πορτοκάλια
- 1 κουταλιά του γλυκού σόδα
- λίγο κονιάκ (όσο σας αρέσει)
- 2μιση κιλά αλεύρι
- 2 ποτήρια χυμός πορτοκάλι (ή αλισίβα)
Σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
Εκτέλεση:
Στην αρχή βάζουμε το λάδι με την ζάχαρη σε μια λεκάνη και σιγά σιγά διαλύουμε την ζάχαρη μέχρι να μην φαίνεται καθόλου Στην συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό από το πορτοκάλια ή την αλισίβα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το κονιάκ μέχρι το ζυμάρι μας να πάρει μορφή. Αφού ¨ξεκουραστεί” για μισή ώρα μπορείτε να αρχίσετε να φτιάχνετε ένα ένα τα φοινίκια σας.
Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά μας σε μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μόλις το μείγμα μας είναι έτοιμο το αποσύρουμε. Αφού πέσει η θερμοκρασία και ενώ το σιρόπι μας είναι ακόμα ζεστό, μελώνουμε τα φοινίκια και τα αφήνουμε να ρουφήξουν το σιρόπι.
Προσοχή, τα φοινίκια πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου όταν αρχίσουμε το μέλωμα.