Φρουτάλια Άνδρου συνταγή

About the author : Lithodomi

Η Φρουτάλια Άνδρου είναι ένα πολύ νόστιμο και πολύ εύκολο παραδοσιακό πιάτο των Κυκλάδων και μπορεί να γίνει με διάφορα υλικά, ανάλογα με την εποχή: φασολάκια, αγκινάρες, κρεμμύδια, κολοκυθάκια. Βέβαια η συνταγή για Φρουτάλια Άνδρου πρέπει πάντα να περιλαμβάνει τοπικά λουκάνικα Άνδρου και εξαιρετικής ποιότητας πατάτες. Αν ψάχνετε για περισσότερη έμπνευση και θέλετε να πειραματιστείτε ακόμα περισσότερο, δοκιμάστε να προσθέσετε φέτα, ντομάτες και μαύρες ελιές.

Φρουτάλια Άνδρου – Συνταγή

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 20 λεπτά

Ποσότητα: 6 μερίδες

Υλικά για Φρουτάλια Άνδρου

  • 2 λουκάνικα Άνδρου, μεσαίου μεγέθους, κομμένα σε φέτες
  • 3 πατάτες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 100g τριμμένο τυρί (Βολάκι Άνδρου ή σκληρό κίτρινο τυρί)
  • 100 ml γάλα
  • 6 – 8 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λάδι για τηγάνισμα

Οδηγίες

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, προσθέτουμε αρκετό λάδι ώστε να καλύψει τον πάτο του τηγανιού. Όταν ζεσταθεί το λάδι, τηγανίζουμε τα λουκάνικα, για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και ύστερα τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας. Ύστερα, προσθέτουμε λίγο ακόμα λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε τις αλατισμένες πατάτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στην συνέχεια αδειάζουμε προσεκτικά στον νεροχύτη το επιπλέον λάδι και ρίχνουμε τα λουκάνικα πίσω στο τηγάνι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε το τυρί, τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Μπορούμε βέβαια να προσθέσουμε και άλλα υλικά που μας αρέσουν, όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω. Ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι και σκεπάζουμε με ένα μεγάλο καπάκι (με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή του τηγανιού) και ψήνουμε τη φρουτάλια Άνδρου σε μέτρια φωτιά. Για να ψηθεί η φρουτάλια και από τις δύο πλευρές, θα πρέπει να την αναποδογυρίσουμε. Πάνω από τον νεροχύτη, γυρίζουμε το ταψί ανάποδα, ώστε η φρουτάλια να πέσει στο καπάκι και ύστερα την γυρνάμε προσεκτικά από την άλλη πλευρά. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Τέλος, σερβίρουμε με λίγο ψωμί και χωριάτικη σαλάτα .