γλυκά της Άνδρου γλυκά του κουταλιού

About the author : admin

Τα γλυκά της Άνδρου είναι γνωστά σε ολόκληρη την Ελλάδα, λόγω των εξωτερικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται, αλλά και των παραδοσιακών συνταγών, που περνούν από γενιά σε γενιά. Τα γλυκά είναι πηγή απόλαυσης και ευχαρίστησης, ενώ συνοδεύουν με τον καλύτερο τρόπο τις χαρές και τις ομορφότερες παιδικές μας αναμνήσεις. Μπορούν να ελαφρύνουν τον πόνο και να αναδείξουν την φιλόξενη καρδιά μας. Τα παραδοσιακά γλυκά της Άνδρου έχουν μπει σε κάθε ελληνικό σπίτι και προσφέρονται ως κεράσματα στους καλεσμένους εδώ και χιλιάδες χρόνια, λίγοι όμως ξέρουν την ιστορία του κάθε γλυκού.

Γλυκά της Άνδρου – Γλυκά του κουταλιού

Τα γλυκά του κουταλιού της Άνδρου είναι από τα καλύτερα της Ελλάδας. Το γλυκό του κουταλιού δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος συντήρησης, της περισσευούμενης σοδιάς πριν από αιώνες. Αντικαθιστώντας τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά που άπλωναν στον ήλιο, με το βράσιμο και ειδική συντήρηση μέσα σε σιρόπι. Μια διαδικασία που από ανάγκη έγινε μια απολαυστική συνήθεια. Για τον ίδιο λόγο υπάρχουν μαρμελάδες, λικέρ και άλλα πολλά παραδοσιακά καλούδια. Στην Άνδρο, φημίζονται ιδιαίτερα τα γλυκά του κουταλιού φτιαγμένα από εξαιρετικά προϊόντα, όπως το μοναδικό γλυκό του κουταλιού από άνθη λεμονιάς «ο ευωδιαστός λεμονανθός» και το καρυδάκι καθώς έχει μεγάλη αφθονία το νησί από καρυδιές. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το τυλιχτό νεραντζάκι, το τριαντάφυλλο «ροδοζάχαρη» και το λαχταριστό βύσσινο.

Αμυγδαλωτά της Άνδρου

Τα αμυγδαλωτά της Άνδρου, ευωδιαστά, γεμάτα αμύγδαλο και στολισμένα με ζάχαρη άχνη είναι γνωστά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα αμυγδαλωτά θεωρούνται ένα παραδοσιακό νυφιάτικο γλυκό, με τη ζάχαρη άχνη να συμβολίζει την αγνότητα και την ευτυχία της ημέρας. Πάντα συνόδευε τις χαρές, τους γάμους, τις βαφτίσεις, τους αρραβώνες και τις γιορτές. Προσφέρετε σε διάφορα σχέδια, όπως αχλάδι, μισοφέγγαρο, μπαλάκια, οβάλ και περίτεχνα λουλουδάκια. Ανάμεσα στα γλυκά της Άνδρου, τα αμυγδαλωτά ίσως είναι τα πιο διάσημα. Τα αμυγδαλωτά της Άνδρου είναι από τα καλύτερα που μπορείτε να βρείτε, καθώς βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές του νησιού. Περιέχουν ασπράδια αβγών και αρωματίζονται με ανθόνερο, ενώ κάποια άλλα έχουν επίσης μερικά πικραμύγδαλα ή εσάνς πικραμυγδάλου.

Το υπέροχο παστέλι της Άνδρου

Το παστέλι, είναι μια μπάρα ενέργειας των αρχαιοτάτων χρόνων για θεούς και ημίθεους. Ένα δημιούργημα από σουσάμι και μέλι, πλούσιο σε φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο. Το μέλι και το σουσάμι είναι δύο φυσικά προϊόντα με θρεπτική αξία, που σύμφωνα με τον Όμηρο και τον Ηρόδοτο, έδινε δύναμη και τόνωνε τους ήρωες στους πολέμους. Η μορφή του παστελιού διαφέρει σε κάθε νησί, είτε μελάτο ή τραγανό, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του. Στην Άνδρο μπρορείτε να το βρείτε σε άπειρους συνδυασμούς, με ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια κ.α.) και φρούτα. Το παστέλι της Άνδρου είναι πολύ δημοφιλές πρωτοχρονιάτικο γλυκό και φτιάχνεται με σιρόπι μελιού και ζάχαρης, καρύδια, παξιμάδι εφτάζυμο ή φρυγανιά και μπόλικο σουσάμι. Τέλος πασπαλίζεται με σουσάμι για να κολλήσει στο μείγμα και σερβίρεται πάνω σε φύλλα λεμονιάς ή νεραντζιάς.