Dominic Scott

Κόρθι, Άνδρος και παραλίες

Το Κόρθι στην Άνδρο είναι ένα μαγευτικό μέρος, όπου τα γαλαζοπράσινα νερά και η πλάση θα σας μαγέψουν. Το παραδοσιακό στοιχείο του χωριού το καθιστά εξαιρετική επιλογή για χαλάρωση και ηρεμία. Την ίδια στιγμή όμως, το Κόρθι προσφέρει και πολλές επιλογές διασκέδασης και εξαιρετικού φαγητού, όπως την Λιθοδομή. Επιπλέον το Κόρθι στην Άνδρο είναι το κέντρο του τουρισμού και των επιχειρήσεων στην περιοχή, δίνοντας σημαντική ενέργεια και ζωντάνια. Είτε θέλετε να “ξεφύγετε” από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, είτε να διασκεδάσετε, το Κόρθι είναι μια εξαιρετική επιλογή. Το Κόρθι έχει επίσης και τρείς πανέμορφες παραλίες, τον Μύλο, την παραλία της Αγίας Αικατερίνης και φυσικά την φημισμένη παραλία “της Γριάς το πήδημα”. Τέλος, κάποια παλιά παραδοσιακά μονοπάτια, για τα οποία η Άνδρος φημίζεται, οδηγούν σε γραφικούς περιστερώνες.

Η παραλία του Μύλου, διαθέτει και σχολή Wind-Surfing και εκεί θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε να δαμάζετε τα κύματα και να διασχίζετε την θάλασσα. Από την άλλη η παραλία Βίτζη-Αγία Αικατερίνη με τα υπέροχα χαρακτηριστικά νερά της θα σας χαρίσει υπέροχες στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Το όνομά της το πήρε από το πανέμορφο μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται από πάνω. Τέλος, η χαρακτηριστική παραλία της περιοχής, Της Γριάς το Πήδημα είναι σίγουρο ότι θα σας μείνει αξέχαστη, λόγω και του βράχου που είναι καρφωμένος στην αμμουδιά της και της χάρισε αυτό το όνομα. Η προσέγγισή της μπορεί να είναι δύσκολη, όμως μόλις φτάσετε, σίγουρα θα αποζημιωθείτε. Τα υπέροχα νερά της θα σας δροσίσουν και η θέα από ψηλά θα σας κόψει την ανάσα.

Τα μαγευτικά χωριά

Άξια επίσκεψης όταν βρεθείτε στον όρμο Κορθίου είναι και τα Διποτάματα, με τους απίστευτους νερόμυλους, σε μια περιοχή όπου η φύση μαγεύει με τις απίστευτες εικόνες της. Το σημείο αυτό έχει επίσης μεταμορφωθεί σε ένα υπέροχο μουσείο υδροηλεκτρικής ενέργειας. Κοντά στον Όρμο βρίσκεται το όμορφο χωριό Καπαριά. Εκεί μπορείτε να δείτε τους παραδοσιακούς περιστερώνες και νερόμυλους, αλλά και τα πέτρινα σπίτια από τον προηγούμενο αιώνα. Το Βουνί, το Γιανισέο και η Λαρδιά που είναι γεμάτη με παλιά πέτρινα γεφύρια και πέτρινα σπίτια, πανέμορφες φυσικές πηγές και καταπράσινα πλατάνια θα σας μείνουν σίγουρα αξέχαστα.

Στο εντυπωσιακό Κόρθι θα βρείτε βέβαια και άλλα χωριά όπως τις Χώνες, την Αλαμανιά και το χωριό Συνέτι ή Συνετί όπως συνηθίζουν οι κάτοικοι της Άνδρου να το αποκαλούν, όπου θα βρείτε το καταπληκτικό φαράγγι της περιοχής. Αυτή ακριβώς είναι και η μαγεία της Άνδρου. Το πως δηλαδή μπορεί, την ίδια στιγμή, να συνδυάζει τα καταπράσινα νερά του Αιγαίου, με ρέματα, φαράγγια και υπέροχα ψηλά πλατάνια. Τέλος, ο Κόχυλος όπου βρίσκεται το πανέμορφο Ενετικό Πάνω Κάστρο ή Κάστρο Φανερωμένης είναι ένα μέρος που σίγουρα δεν πρέπει να προσπεράσετε κατά την επίσκεψή σας στο Κόρθι και την Λιθοδομή.

Dominic Scott
Dominic Scott

Μοναστήρια και εκκλησίες

Εκτός από την υπέροχη θάλασσα και τα τα όμορφα φυσικά τοπία, το Κόρθι στην Άνδρο έχει και πολλά μοναστήρια και εκκλησίες που θα σας εντυπωσιάσουν. Η Μονή Τρομαρχίων (Παναγία η Τρομαρχιανή) μπορεί να μην λειτουργεί πλέον, όμως είναι πολύ καλά διατηρημένη και αξίζει την επίσκεψή σας. Θα την βρείτε σε μια απότομη πλαγιά, όπου εκεί θα μπορέσετε να απολαύσετε και την μαγευτική θέα. Επιπλέον η εκκλησία κρύβει μέσα της “διαμάντια”, όπως τις μαρμάρινες επιγραφές και το ξύλινο ταμπλό.

Το Κόρθι της Άνδρου είναι γεμάτο σύμβολα της Ορθοδοξίας και καλοδιατηρημένα μοναστήρια. Υπέροχα μοναστήρια όπως η Μονή Αλινού πάνω από τα Αηδόνια, η Μονή Φλετρών στην Ράχη και η Αγιά Μονή κοντά στη θάλασσα θα σας εντυπωσιάσουν. Επιπλέον, άξιες αναφοράς είναι και οι πανέμορφες εκκλησίες. Τέτοιες είναι η Αγία Τριάδα στο Κόρθι, όπου λειτούργησε το πρώτο προεπαναστατικό σχολείο στην Ανδρο, γεμάτη με χειρόγραφα από εκείνη την εποχή, αλλά και ο Άγιος Νικόλαος, ένας από τους τρεις ενοριακούς ναούς του Άνω Κορθίου. Η κατασκευή του χρονολογείται από το δεύτερο ήμισυ του 12ου αιώνα. Τέλος, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος είναι η παλαιότερη εκκλησία του νησιού και χρονολογείται μεταξύ του 5ου και 8ου αιώνα και στην στέγη του, ως εκ θαύματος, φυτρώνει ένα κυπαρίσσι.

Dominic Scott

Μοναστήρια και εκκλησίες

Εκτός από την υπέροχη θάλασσα και τα τα όμορφα φυσικά τοπία, το Κόρθι στην Άνδρο έχει και πολλά μοναστήρια και εκκλησίες που θα σας εντυπωσιάσουν. Η Μονή Τρομαρχίων (Παναγία η Τρομαρχιανή) μπορεί να μην λειτουργεί πλέον όμως είναι πολύ καλά διατηρημένη και αξίζει την επίσκεψή σας.Θα το βρείτε σε μια απότομη πλαγιά όπου εκεί θα μπορέσετε να απολαύσετε μια μαγευτική θέα. Επιπλέον και η εκκλησία κρύβει μέσα “διαμάντια”, όπως οι μαρμάρινες επιγραφές και το ξύλινο ταμπλό.

Το Κόρθι της Άνδρου είναι γεμάτο σύμβολα της Ορθοδοξίας και καλοδιατηρημένα μοναστήρια. Υπέροχα μοναστήρια όπως η Μονή Αλινού πάνω από τα Αηδόνια, η Μονή Φλετρών στην Ράχη και η Αγιά Μονή κοντά στη θάλασσα θα σας εντυπωσιάσουν. Επιπλέον, αξίες αναφοράς είναι πανέμορφες εκκλησίες όπως η Αγία Τριάδα στο Κόρθι, όπου λειτούργησε το πρώτο προεπαναστατικό σχολείο στην Ανδρο, γεμάτη με χειρόγραφα από εκείνη την εποχή, αλλά και ο Άγιος Νικόλαος, ένας από τους τρεις ενοριακούς ναούς του Άνω Κορθίου που η κατασκευή του χρονολογείται από το δεύτερο ήμισυ του 12ου αιώνα. Τέλος, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος είναι η παλαιότερη εκκλησία του νησιού και χρονολογείται μεταξύ του 5ου και 8ου αιώνα και στην στέγη του, ως εκ θαύματος, φυτρώνει κυπαρίσσι.